Er dit køkken en kemifri zone – eller et kemisk cirkus?
Ah, køkkenet. Hvor vi mikser, hakker, steger og til tider brænder noget på – alt imens vi drømmer om Michelin-stjerner. Men har du nogensinde tænkt på, hvad der ellers gemmer sig i dit køkken, udover glemte madrester og de små papirlapper med opskrifter, der aldrig bliver brugt? For mens du kæmper med at finde ud af, hvor meget en knivspids egentlig er, kan dit køkken være hjemsted for uønsket kemi. Lad os tage et kig på, hvordan du kan tage styringen og lave et køkken, der er mere familievenligt og mindre kemifyldt.
Pizzabakker og andre papirfælder
Lad os starte med den klassiske pizzabakke. Den er genial til at holde pepperonien fra at fedte hele køkkenbordet ind, men den er også ofte behandlet med fluorstoffer for at gøre den fedtafvisende (pizzabakken, ikke pepperonien, gudskelov!). Men her er det twist, du ikke ønskede – de her stoffer mistænkes for at være hormonforstyrrende. Ikke lige, hvad man ønsker at servere sammen med nummer 37 fra det lokale pizzeria.
Tip: Flyt pizzaen over på en tallerken, når du kommer hjem, eller endnu bedre – lav din egen pizza. På den måde undgår du både tvivlsomme kemikalier og pizzamandens udfordrende parkering på din græsplæne.
Bagepapir og muffinsforme – bag uden ballade
Vidste du, at bagepapir og muffinsforme også kan være en kilde til uønsket kemi? Hvis de er overfladebehandlet med fluorstoffer, er de ikke kun praktiske, men også potentielt problematiske.
Løsning: Vælg Svanemærkede alternativer, som er fri for de skadelige stoffer, så din banankage kun smager af banan og ikke af kemi.
Opbevaringsbokse og plastikvenner
Er du typen, der hælder rygende varm lasagne direkte ned i en plastikbøtte? Det er lidt som at invitere kemikalier med til aftensmaden. Når plastik møder varme og fedt, kan der frigives stoffer, du hellere vil være foruden.
Gode råd til opbevaring:
- Brug glas- eller porcelænsbeholdere til opbevaring af varm mad.
- Køl maden af, inden du fylder den i plastikbøtter. (Og nej, det betyder ikke, at du skal lade gryden stå på komfuret, indtil børnene er flyttet hjemmefra).
- Og hvad med de der farverige melaminskeer, der ser så fine ud? Hold dem langt væk fra kogende mad. De kan nemlig afgive formaldehyd – og hvem har brug for dét krydderi i bolognesen?
Sølvpapir og syrlig mad – ikke en god kombi
Sølvpapir kan afgive aluminium til sure fødevarer som citron eller tomat. Det er ikke kun skidt for din mad, men produktionen af sølvpapir er også temmelig energikrævende.
Skift til:
- Bivokspapir, der kan genbruges – og der giver også lidt ekstra bæredygtige point.
- Madfilm (men gå efter plastfilm uden PVC).
Dåsemad – hurtigt, men risky
Konservesdåser kan være belagt med bisphenol A, som er et hormonforstyrrende stof. Dette stof kan trænge over i maden, især hvis den er syrlig som tomatsuppe eller kokosmælk.
Alternativ: Køb fødevarer i glas eller papemballage, når det er muligt. Det er bedre for både dig og miljøet.
Silikonebageforme – kage med en twist?
Silikonebageforme kan være fantastiske – de slipper din citronkage uden kamp, men hvis silikonen ikke er hærdet korrekt, kan den afgive flygtige stoffer under opvarmning.
Trick: Smid bageformen i ovnen i et par timer ved 200 grader, før du tager den i brug. Så slipper du for kemikalier i glasuren.
Tun: Det hurtige valg med skjulte farer
Tun er en nem løsning på en travl dag, men frisk tun kan indeholde kviksølv, som især børn og gravide skal undgå. Dåsetun er lidt bedre, men små børn under 3 år bør stadig holde sig væk.
Overvej: Skift tunen ud med torsk eller makrel – mindre kviksølv, samme mængde omega-3.
Skraldeposer – ikke en madpakke!
Lad være med at bruge skraldeposer til madopbevaring. De er nemlig ikke fødevaregodkendte og kan indeholde stoffer, der ikke hører hjemme i din frokost. Brug i stedet genanvendelige madposer eller beholdere, der er beregnet til opbevaring af mad.
Pesticider i grøntsager
Sprøjtemidler kan være en skjult ingrediens i din salat. Gå efter økologiske grøntsager, hvis du vil minimere risikoen. Hvis budgettet strammer, kan du vælge danske konventionelle grøntsager – de har ofte færre pesticidrester end udenlandske. Og skyld dem altid – også appelsinerne og melonerne.
Fra køkkenkriger til kemi-controller
Det kræver ikke en total køkkenrenovering at tage kampen op mod uønsket kemi. Med små justeringer kan du få et køkken, der er lidt grønnere, lidt sikrere og stadig kan levere både boller i karry og de famøse fredagspandekager.
Så næste gang du overvejer, om den pizzabakke kan genbruges som skærebræt, eller om det egentlig er okay at koge pastavandet med en plastikgrydeske, så tænk på denne lille guide. Dine smagsløg (og din sundhed) vil takke dig.
Det her blogindlæg er inspireret af en artikel hos Forbrugerrådet Tænk.